Followers

RESEPI IBU

Kita lupakan dulu sejenak tentang kisah2 org nie...dan bertemu pulak dalam rancangan MASAK-MEMASAK....hehehe sebenaqnya xdak idea mlm nie...tapi xpalah ibu nak kongsi resepi ibu pada mlm 16.5.2011....lagipun esok kan cuti.WESAK DAY..ermmmm bOlEh la nak rest kan otak skit.....

TU DIA AIHHHHH.....siap ngan ayaq milo lagi....NI LAH RESEPI IBU...Nasi Goreng Cina Bersama Ayaq MILO....hehehehe....

bahan2 nyer:
 nasi yg telah masak...jgn amik nasik mentah pulak...hehehe
keret
bunga kobis
cabai melaka di ketuk jer...
bawang merah
bawang putih
daun sup
garam secukup rasa...
sos tiram
perencah hilal
ayam di hiris
sotong HARUS DI POTONG JUGAK

cara2 nyer;
ketuk bawang tadi dan tumis,msukan keret,bunga kobis..then ayam dan sotong...
goreng sehingga masak ayam dan sotong  tu MASAK...
tHEN masukan nasi, goreng sampai sebati...heheheh pastu goreng sampai naik bau
pastu bila dah masak boleh la di hidang utk di makan...

then bancuh Ayaq MILO panas ...PERHHHHH...mesti mariiiiiiiiiiiii...


SELAMAT MENCUBA


a....tu dia aihhhhh resepi ibu hari jumaat nie....amboi ...amboi...amboi..BAYAM GORENG berserta SOTONG....PERGHHHHHHH....

Yang nie..AYAM GORENG KUNYIT......

TU dia.....siap untk di hidang ....3 jenis lauk utnk di makan...amboi dap..dap..dap...

yg nie REBUNG REBUS......boleh di buat ulam...sebenaqnya rebung nie nak buat pajeri...tp xcukup bahan la plak...tapi boleh di buat ulam ....TERIMA KASIH ALONG COZ BAGI REBUNG NIE...


.
fuhhh...gulai udang pulau sayak...amboi2 apa nak di kata...masak di tepi pantai sambil menghirup udara segar...udang fresh dari laut...baru wak nai dari boat..terus di beli...hehehe..beli kat kuale bisik..klu nak beli kena bisik harga..sapa pandai dia yang punya.....sebelum tgk kat mana tempatnyer...nie ibu punya resepi GULAI UDANG PULAU SAYAK....hehehe

bahannyer:
Udang fresh
kacang buncis
rempah gulai cap BABAS...
bawang merah
bawang putih
daun kari
kulit kayu manis
santan
garam secukup rasa
perencah hilal jgn lupa utk penyedap ganti ajinamoto
sos tiram
asam keping


Cara2 nyer.....
tumis bawang2 tadi beserta kulit kayu manis dan daun kari...masukkan rempah...masak sehingga kekuningan sampai naik minyak....then masukan santan...kacang buncis...then...udang fresh tadi..jgn lupa letak bahan perasa tadi..jeng3 siap untuk di hidang....hehehe
ha...kat sini ler tmpat beli udang tu, kat cni adalah kawasan Penaga (Sbrg Prai) dan di seberang Kuala sungai sana pula adalah kawasan Kedah. Banyak bot ikan yang tiba waktu tengah hari membawa hasil laut terutamanya ikan kembong, gelama, udang kertas, ketam, siput, dan bermacam ikan yang aku pun tak tahu namanya.

kat cni la depa dok bisik2 tu...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...